Himmelfart

Telefoni – ikke som i gamle dage

himmelfart

Telefoni - ikke som i gamle dage

Ikke som i de gode gamle dage. Det har jeg hørt mine forældre og bedsteforældre sige mindst hundrede gange. Og jeg må indrømme, at jeg har lavet himmelvendte øjne ved mange af de lejligheder.

Og nu er jeg selv begyndt at sammenligne med hvordan der var i “gamle” dage i forhold til i dag. Det seneste eksemplel var, da min søn kom og sagde, at han havde brug for en iPhone 4 S. At hans liv var ufuldstændigt uden.

Med fare for at tage for let på hans – tilsyneladende – uoverstigelige problem, begyndte jeg en lille tale om telefoni og hvad der var livsnødvendigt og hvad der ikke var. 

Jeg fortalte ham om dengang, da jeg var dreng. Alene lyden af de ord fik mig til at krympe lidt indeni. Men jeg fortsatte ufortrødent. Jeg fortalte ham om de tider, hvor en telefon stod på skrivebordet og at den kun skulle bruges til vigtige opkald. Opkald som i øvrigt kostede en bondegård.

Jeg var ikke langt inde i talen før jeg kunne fornemme, at han egentlig ikke var ret interesseret i, hvordan telefoni hang sammen i stenalderen eller hvornår jeg nu havde været barn.

Ifølge min søns hoved var det oplagt, at man skulle have en iPhone 4 S, når man snart var 11 år – og at ens forældre betalte både telefon og forbrug. Det gjorde alle de andre forældre i klassen, så hvorfor kunne vi ikke også gøre det.

Desværre for ham havde vi lige på forældremødet haft en snak om netop telefoner og brug af disse. En del forældre havde fortalt, at de (vi) var blevet presset af de kære små til at købe diverse telefoner, som kunne alt på nær at brygge kaffe. På aftenen kom det frem, at det faktisk kun var et mindretal i klassen, som havde smartphones.

Det fortalte jeg min søn, som blev meget overrasket over, at vi forældre sådan gik bagom vores børns rygge og talte sammen.

Samtidig fortalte jeg ham, at hvis han gerne ville have en iphone eller en anden smartphone, så var det ok med os, såfremt han selv betalte for telefonen. Så ville vi spæde op med et tåleligt abonnement. Det dæmpede interessen noget, så han fortsætter lidt endnu med sin nuværende mobiltelefon fra nokia.

Tags:
Back to top