Himmelfart

Placebo og dens virkning

himmelfart

Placebo og dens virkning

I dag skal det handle om placeboeffekt i forbindelse med kosmetisk tandpleje, da der netop er blevet foretaget sådan et studie i samarbejde med tbt.

Hvad er placeboeffekt?

Fænomenet placeboeffekt, også kendt som indbildningskraft, blev datidens sygdomsbehandlere allerede bekendt med indenfor 1700-tallets medicin. De opdagede, at patienternes oplevelse eller forventning til en medicinsk behandling kunne virke helbredende i sig selv. Dette var en relativ stor opdagelse, da det nu var muligt at forklare ellers mystiske fænomener, såsom at en patient blev kurreret uden egentligt at have fået en behandling mod sygdommen. Under 2. verdenskrig opdagede lægen Henry Beecher ved et tilfælde, at han ved operationer af krigsramte, kunne erstatte det smertestillende præparat morfin ved blot at give en saltvandsindsprøjtning. Dette ændrede Henry Beechers syn på medicin for resten af hans liv. Efter krigens afslutning vendte han hjem til Amerika, hvor han samlede et hold af kollegaer på universitetet i Harvard for at undersøge effekten af placebo nærmere. Effekten af deres forskning ændrede i det følgende årti lægernes opfattelse af placeboeffekt, fra at være noget som ikke alle læger troede på, til at være et anerkendt videnskabeligt fænomen.

Historien fra en anden vinkel

I 1997 beskriver andre videnskabsmænd som Shapiro og Shapiro, at medicinens historie i vidt omfang er historien om brug af placeboeffekt. Ved videnskabelige undersøgelser fandt de, at næsten intet af det sygdomsbehandlerne gjorde før i tiden, burde have haft en reel virkning på patienternes sygdom. Konklusionen af undersøgelserne blev derfor, at patienter som syntes at kunne mærke en bedring af deres helbred, har været underlagt en placeboeffekt. Bedringen hos en patient blev dengang blot begrundet med den uvirksomme behandling, hvilket forstærkede troen og historien til behandlingsformen for efterfølgende patienter med samme lidelse. Placeboeffekt kan derfor siges at have eksisteret lige så længe, som der har været sygdomsbehandlere.

Hvis du har spørgsmål til denne artikels indhold, så tag endelig og smid en kommentar i feltet nedenfor og så vil jeg besvare dette. Det er nemlig et felt som jeg virkelig brænder for og derfor håber jeg at vi eventuelt kan få en god debat – Er du ikke frisk på dette?

Tags:
Back to top