Himmelfart

leksikon og leksika

himmelfart

Der er så mange ting der er blevet nemmere. Jeg tænker her især på informationssøgningen, der i modsætning til da jeg var barn er blevet lynhurtig og nem. I mit barndomshjem havde vi en masse forskellige lexika. Lademanns leksikon, Gyldendals nye og gamle leksiskon, planteleksikon, dyr i farver, fugle i farver og en 2-3 stykker flere. Når jeg siger stykker er det ikke helt korrekt. For hvert eneste leksikon var jo i mange bind. alt fra 3-33. I ledige stunder har jeg som barn brugt timer på at læse i leksikonerne – som de slet ikke var tænkt – ved at læse dem fra omslag til omslag. Hmmm måske var jeg et lidt nørdet barn.

Min datter vokser op med – ikke eet eneste leksikon. Ikke engang Gyldendals røde ordbøger som var uundværlige da jeg voksede op. Vi brugte selvføgelig retstavningsordbøgerne jævnligt, men dansk-tysk-engelsk-fransk ordbøgerne var også jævnligt i brug. Jeg husker det ikke som om jeg kommer fra et specielt intellektuelt miljø. Måske nærmest sådan lidt øvre arbejderklasse agtigt. Men opslagsværker havde vi mange af. Og de blev flittigt brugt.

Min datter til gengæld, er ni år gammel og har efter mit bedste vidende ikke set et eneste leksikon bind endnu. Det er ikke fordi hun er dummere eller mindre nysgerrig end jeg var i hendes alder, men vi ejer ikke et eneste leksikon. For flere år siden – og med tungt hjerte – solgte jeg dem alle til et antikvariat. For som andre piger samlede på stel og bestik samlede jeg på leksika inden jeg flyttede hjemmefra. For uden kunne man da slet ikke leve.

Jeg har ikke savnet dem een eneste gang. For det vi har i dag i stedet for er jo internet. Her er fuldstændig fri adgang til alverdens informationer – det er kun fantasien der sætter grænser.

Vores abonnement er hos udbyderen se.dk og vi er både tilfredse med pris og hastigheder. Der er alt det vi har brug for – og viden nok til at køre selv æresmedlemmer for Mensa træt. Men os, vi er jo bare en helt almindelig famile med nogenlunde normale intelligenser. Så vi er bare glade for de informationer vi kan trække fra vores internet. Så stor tak til se.dk

 

leksikon og leksika

Tags:
Back to top