Igennem de sidste mange år, så er det blevet rigtig populært at bygge træhuse her i landet. Det er faktisk som om der er sket et kæmpeskift ifht. tidligere, hvor stort set alle huse blev bygget af mursten.
At der er sket et sådan skift er der selvfølgelig mange grunde til, men den nok væsentligste grund er, at man opnår et rigtig godt indeklima i et træhus. Et indeklima, der ofte er meget bedre end hvad man fx. oplever i huse af mursten.
TypehuseHvis man vælger at bygge et træhus her i landet, så tager man oftest udgangspunkt i en typehus model. Det samme gør sig gældende, hvis man vælger at bygge et bjælkehus eller en bjælkehytte.
At det er sådan skyldes at de fleste træhuse her i landet bliver bygget af firmaer, der netop tager udgangspunkt i et antal forskellige typehus modeller når de skal bygge deres huse.
For nogen, så lyder det måske skræmmende at der tages udgangspunkt i en typehus model. Men der er ingen grund til at blive skræmt, da der i dag findes så mange firmaer der tilbyder så mange modeller, at man let kan finde frem til en model der passer til ens drømme og planer.
ModellerNår man kigger på de forskelllige firmaer hjemmesider (søg efter dem i Google), så vil man opdage at det er let at finde frem til præsentationer af de forskellige modeller. Og man kan også let få tilsendt kataloger fra firmaerne, hvis man ønsker dette.
Med andre ord, så er det altså let at få et overblik over hvilke huse man kan vælge imellem – og det uanset om man ønsker at bygge sit hus i 1 plan, 1½ plan eller 2 plan (udfra hvad jeg kan finde ud af, så er det mest populært at bygge i 1½ plan, da man derved opnår en del ekstra plads ifht. hvis man bygger i 1 plan).
Det kan fra starten af godt betale sig at bygge stort, da det ikke er meget dyrere end at bygge småt. Og når huset på et tidspunkt skal sælges igen, så er det meget lettere at sælge et stort hus end et mindre hus (selvom det selvfølgelig nok ikke lige er det første man tænker på, når man stadig kun er nået til planlægningen af huset).
I artiklen her så ligger jeg mest vægt på byggeriet af helårshuse, men man kan selvfølgelig også bygge både træhuse, bjælkehuse og bjælkehytter til fritidsbrug. Faktisk er det nok sådan, at de fleste fritidshuse bliver bygget af træ.
VedligeholdelseNår man vælger at bygge et træhus, så er det vigtigt at man husker på at et træhus skal holdes ved lige ligesom ethvert andet hus skal det. Og det er også vigtigt, at man husker på at især ældre træhuse kan kræve en del vedligeholdelse udover hvad måske kan forvente for et tilsvarende hus af mursten.
Først og fremmest, så skal et hus af træ behandles mod sollys, insekter og svampeangreb. Det skal også males med et passende interval, afhængig af det enkelte hus, den maling der benyttes og hvor meget huset påvirkes af bl.a. solen. Og oven i det, så kommer der selvfølgelig den vedligeholdelse der altid følger med, når man har med et hus at gøre.
For træhus som for alle andre slags huse, så gælder det om at være forebyggende fremfor helbredende. Det er klart nemmere og billigere at gøre noget ved problemerne via vedligeholdelsen end det er at gøre noget ved dem, når de er blevet til skader pga. manglende vedligeholdelse. Ikke mindst når man tænker på insektangreb og svamp, så er det vigtigt at huske på dette.
Måder at bygge påDet skal også med, at man kan bygge sit træhus på forskellig vis. Først og fremmest så kan man selvfølgelig vælge at få huset leveret færdigt og lige til at flytte ind i, men man kan også vælge selv at stå for en større eller mindre del af byggeriet.
Afhængig af hvad man har mod og evner til, så kan man bl.a. vælge blot at få leveret materialerne og selv bygge det hele (selvbyg). Man kan også vælge at firmaet bag hus skal levere råhuset og man så selv står for den indvendige del af byggeriet m.m. (medbyg).
Årsagen til man kan vælge selvbyg eller medbyg er, at man kan spare rigtig mange penge ved at vælge sådan. Det er nemlig som bekendt sådan at arbejdslønnen i Danmark er ret høj, så jo flere håndværkertimer man sparer des billigere bliver det (hvilket er værd at tage med, da det som udgangspunkt typisk koster 1 million kr at bygge 100 m2 træhus i Danmark).
Tags: bygge traehus traehus traehus pris